Fredsspår i Uppsala

Uppsala är en världsstad för fredsfrågor. Här finns internationellt framstående personer inom freds- och konfliktforskning och många organisationer med ett starkt engagemang för fredsarbete. Flera av Sveriges största fredsprofiler har stark koppling till Uppsala. Fyra av de fem svenska mottagarna av Nobels fredspris har bott i staden: Hjalmar Branting, Nathan Söderblom, Dag Hammarskjöld och Alva Myrdal.

År 2014 fyller freden i Sverige 200 år. Det ska uppmärksammas, framförallt av unga medborgare som inbjuds att diskutera vår tids och framtidens konflikter och möjligheter. Målet är att motverka våld, fördomar och diskriminering genom lärande och upplevelser.

Fredsstaden Uppsala är ett av projekten som ingår i Uppsala kommuns ramprojekt Kultur för utveckling. Ramprojektet pågår fram till 2014. Som en del av Fredsstaden Uppsala invigdes den 29 juli 2011 en presentationsskylt av Dag Hammarskjöld vid Uppsala slott samt Fredsspår i Uppsala på webben.

Appen Fredsspår i Uppsala

Fredsspår i Uppsala finns även som app. Med hjälp av telefonen kan användaren få en guidad vandring längs de 17 platser som ingår i spåret. Appen kan laddas ner här för:

iPhone

Fredsspår (snabb att ladda ner men alla filmer hämtas över Internet)
Fredsspår HQ (tar större plats men innehåller mer än 30 minuter film, som därmed visas snabbare)

Android-telefoner

Fredsspår

 

Fredsspår i Uppsala är ett utvecklingsprojekt som stöds av Världsklass Uppsala. Världsklass Uppsala är ett nätverk av framstående företag och organisationer som stödjer evenemang och projekt av toppklass för att öka Uppsalas attraktivitet.

Världsklass Uppsala logotyp

Kulturkontoret, Uppsala kommun, tar gärna emot synpunkter och tips om material med anknytning till det freds- och konfliktarbete som pågår i Uppsala.