Lasse Eriksson

Lasse Eriksson (1949–2011)
Foto: Anders Tukler

Lasse Eriksson

Lars Gunnar “Lasse” Eriksson föddes den 1 april 1949 i Piteå i Norrbottens län. Han var verksam som författare, ståupp-komiker och musiker. Han avlade en filosofie kandidatexamen vid Uppsala universitet med ekonomisk historia som huvudämne och han läste också 60 poäng i idé- och lärdomshistoria.

Lasse Eriksson växte upp i Piteå och flyttade i ungdomsåren till Uppsala där han bodde fram till sin oväntade och plötsliga död 2011. Han inledde sin teaterkarriär på 1970-talet, då han spelade med Panikteatern i Uppsala. Tillsammans med Omnibus Kammarblåsare (dubbelkvintett och bas) gjorde han showen Vad varje kvinna bör veta om män (1983) samt Falukorv & kosmos (1986).

År 1984 blev han känd för TV-publiken med sina personliga betraktelser i Dagsedlar, som var korta avsnitt på fem minuter där han hade sällskap av hunden Hillman. Åren 1985–1986 var han programledare för Café Luleå och 2002 var han lagledare i Snacka om nyheter. Han medverkade genom åren i ett stort antal TV-program.

Det var främst som ståupp-komiker och föreläsare som Lasse Eriksson blev känd (hans föreläsning Alla är olika, utom jag, nådde närmare 200 000 personer). Han strävade efter att se på tillvaron klarsynt och humoristiskt; hans komik avsåg att vara jordnära och filosofisk.

Lasse Eriksson komponerade och skrev flera visor; hans mest kända visa är förmodligen Stället: ”en stillsam betraktelse över glesbygdsmänniskans vardagstankar till en fruktansvärt smittsam melodi, som olidligt hänger kvar”, enligt upphovsmannen själv.

Lasse Eriksson var med att sätta upp ståupp-revyn Spik på Vasan (1992) och han samarbetade med Iwa Boman i showerna Jägare och jungfrur, typ (1995) och Är du för eller emot EMU (2000). Under flera år kunde man höra Lasse Eriksson i det populära radioprogrammet Telespånarna på söndagsmorgnarna. Han medverkade också i gruppen Fyra lyckliga män på Reginateatern i Uppsala från och med 2005. Under föreställningen den 3 mars 2011 av Fyra lyckliga män 2 avled Lasse Eriksson.

Texten ovan är ett utdrag ur Norrbottensförfattare, publicerad med tillstånd av Norrbottens länsbibliotek

Jag vet ett ställe där skogen dräller av kantareller.
Där lingontuvorna lyser röda av mogna bär.
Där mossan bäddar sitt gröna bolster i mjuka gropar
och videsnåret vet att bevara en hemlighet.

Och vid det stället brukar jag möta mitt hjärtas blomma,
som lingondruvorna lyser glädjen på hennes mun
Och när hon skrattar får hennes kinder små mjuka gropar.
Hon är den finaste som jag känner på våran jord.

Ur Stället

Låna

Låna böcker av Lasse Eriksson från Uppsala stadsbibliotek:

Jag har kokat tvåhundratusen potatisar – men kan inte erinra mig en enda av dessa

Gode Gud, ge mig tålamod – men gör det fort

I huvudet på en orolig komiker

Lyssna på

Stället med Lasse Eriksson, publicerat av Sveriges Radio.

Lyssna: Stället

Lyssna: Sommar med Lasse Eriksson.