Agust Strindberg (1849–1912)
Foto: Uppsala universitet

August Strindberg

August Strindberg föddes i Stockholm och kom till Uppsala 1867 för universitetsstudier men slutade efter en termin. Han återvände 1870 men avbröt studierna 1872 utan att ha tagit någon examen. Strindberg bodde i en vindsvåning på Övre Slottsgatan 22. Han vantrivdes i Uppsala, som var “en tarvlig, anspråksfull kopia av storstadens misstag, därför är den så vidrig”. Strindberg återvände till Stockholm för att bli författare. Först var han journalist och sedan arbetade han vid Kungliga biblioteket under åren 1874–1882. Hans stora genombrott kom med den samhällskritiska romanen Röda rummet, 1879.

Strindbergs författarskap har en stor bredd av romaner, noveller, dikter och ständigt aktuella dramer som tillhör världslitteraturen. Strindberg är en av Sveriges mest berömda författare utomlands. Hans måleri har också blivit mycket uppmärksammat i vår tid.

Det blev vår och det var en Valborgsmässoafton. Studenterna samlades som vanligt på torget om kvällen för att med fanor och sång tåga upp till Slottsbacken.

Han hade varit ute och gått för att hålla sig varm och vände just om Carolinahörnet då han såg det långa tåget komma emot sig. Han blev blyg, han blev rädd och ville springa sin väg; men han ville så gärna vara med; han hade ju rättighet; men så tänkte han på den där gången på nationen och så blygdes han – han hade ju inga rättigheter. Nu tågade de förbi honom, han tyckte att alla de vita mössorna sågo på honom; själv hade han icke någon ren mössa utan gick i hatt och det kom också för honom. Han följde ändock efter och blev knuffad i folkhopen; han stannade med de andra åskådarna uppe på backen; han trängdes allt längre fram mot sångarna; han kände igen gamla skolkamrater, men han vågade sig icke fram och nu klingade “Våren är kommen” så jublande friskt och eldarna lyste runt kring horisonten.

Ur Från Fjärdingen och Svartbäcken, 1877

Lyssna

Lyssna: Fröken Julie
Radioteaterns version av Fröken Julie av August Strindberg i regi av Alf Sjöberg, 1957.

Låna

Röda rummet av August Strindberg som e-bok

Hemsöborna av August Strindberg som ljudbok