Intervju med Aase Fridegård Penayo, Jan Fridegårds dotter

Av Annika Strömberg och Pia Sörås Staflin

– Jan Fridegård var en väldigt fin och lugn pappa, berättar Aase Fridegård Penayo när hon tar emot oss i sin lägenhet i Sala backe i Uppsala. Han var psykologiskt lagd också. Pappa förbjöd mig aldrig att läsa veckotidningar och annat som han inte ansåg vara god litteratur. Däremot brukade han placera de böcker han ville att jag skulle läsa bland tidningarna i min läshörna och det fungerade. Jag blev nyfiken och började läsa Leo Tolstoj och Vilhelm Moberg bland annat.

– Pappa var också väldigt rak och ärlig. Han var rättvis och favoriserade aldrig sina egna barn om det uppstod dispyter mellan oss och våra kamrater, fortsätter Aase. Det kunde kännas lite hårt ibland men hade vi gjort något fel så fick vi också stå för det. Det ledde också till att mina kamrater vände sig till pappa när det uppstod problem.

– Jag kommer ihåg en gång, säger Aase, när jag berättade för pappa att jag gett bort lite saker som jag ändå inte ville ha kvar till en vän så svarade han att: ”Har du gett bort något som du inte vill ha själv så har du inte gett bort något.” Det svaret har följt mig genom livet.

– Vi flyttade till Bredmansgatan på hösten 1947 och bodde där fram till 1968. Konditori Savoy blev ett av våra favoritställen, minns Aase. Många av de möbler och mycket av den konst vi hade i lägenheten finns nu på Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö.

– Moa och Harry Martinson, Ivar Lo-Johansson, Vilhelm Moberg och Nils Ferlin var några av dem som mina föräldrar umgicks med. Mamma tyckte att alla officiella tillställningar som hon och pappa blev inbjudna till kunde bli lite påfrestande så ibland fick jag följa med istället, säger Aase. Jag tyckte det var spännande. En gång fick jag till exempel träffa den ryske kosmonauten Jurij Gagarin som var den första människan i rymden.

– Om jag ska nämna några av pappas böcker som jag tycker särskilt mycket om så är det alla hans naturskildringar, Vikingatrilogin och Offer, som är ett dramatiskt verk men kanske ett av hans mindre kända, avslutar Aase.

Bilder ur familjealbumet

Jan Fridegård vid skrivmaskinen

Jan Fridegård vid skrivmaskinen
Foto: T Ulmerudh, Bildjournalisten

Gudrun och Jan Fridegård i sin lägenhet på Bredmansgatan i Uppsala i mitten av 50-talet

Gudrun och Jan Fridegård i sin lägenhet på Bredmansgatan i Uppsala i mitten av 50-talet.
Publicerad med tillstånd av Aase FridegårdFamiljen Fridegård – Jan, Gudrun, Aase och Stefan

Familjen Fridegård – Jan, Gudrun, Aase och Stefan
Publicerad med tillstånd av Aase Fridegård

Jan Fridegård visar Aase en runsten

Jan Fridegård visar Aase en runsten
Publicerad med tillstånd av Aase FridegårdFamiljen Fridegårds torp i Gungräna utanför Uppsala

Familjen Fridegårds torp i Gungräna utanför Uppsala
Foto: Kulturkontoret, Uppsala kommun

Interiör från torpet i Gungräna

Interiör från torpet i Gungräna
Foto: Kulturkontoret, Uppsala kommun