Jan Fridegård

Jan Fridegård (1897–1968)
Foto: Åke Borglund

Jan Fridegård

Jan Fridegård (egentligen Johan Fridolf Johansson, i ungdomen kallad Fride) föddes 1897 på Hjulsta i Enköpings-Näs. Han växte upp i ett statarhem. Jan Fridegård provade på olika yrken. Han debuterade 1931 med diktsamlingen Den svarta lutan. Redan i nästa bok, statarromanen En natt i juli, som utkom 1933, hade han funnit sin litterära miljö. Jan Fridegård fick sitt genombrott med den självbiografiska trilogin om Lars Hård; Jag Lars Hård (1935), Tack för himlastegen (1936) och Barmhärtighet (1936). Trilogin räknas som ett av 1930-talets främsta litterära verk. Hans författarskap omfattar en rad uppmärksammade romaner som till exempel Torntuppen (1941) och novellsamlingar som till exempel Kvarnbudet (1944). Jan Fridegård är också en av våra främsta skildrare av den uppländska naturen.

Jan Fridegård bytte bostadsort många gånger i sitt liv men alltid inom Uppland. 1947 flyttade Jan Fridegård från Vallentuna till Uppsala. Närmare bestämt till Bredmansgatan 7 A, i hörnet av Bredmansgatan och Geijersgatan på Luthagen. Han bodde där till sin död 1968. Jan Fridegård ligger begravd på Gamla kyrkogården i Uppsala.

Kanske är det ändå Upplands sommar som tränger sig längst fram i minnet. Statstugorna låg i kanten av slätten och det var för det mesta varmblåst från något håll. Eftersomrarna gick i vaggande gult, gula var sädesåkrarna, dikenas och stenbackarnas måror, fibblorna och de avbetade, torra hagarna där molnskuggorna gled fram som lyckliga tankar från en annan värld.

Små, söta smultron kring stubbarna i hygget, envisa bromsar, kor som tuggande väntade på sina mjölkerskor innanför grinden, doften av ävjan de trampade upp och som kittlande pressades upp mellan vallpojkens nakna tår, detta och mycket annat kommer före vårupplevelserna i barndomens Uppland.

Ur artikeln Johan From och Upplandsvårar i antologin Svensk vår, 1961

Låna

Trägudars land från Uppsala stadsbibliotek.

Se filmklipp

Se ett utdrag ur filmen Jan Fridegård – Ordkonstnären & trälarnas poet av Börje Peratt, Manus AV-produktion AB.

Läs mer

Lars Furuland, professor i litteraturvetenskap, Uppsala universitet om Jan Fridegård

Uppsala kommuns stipendium till Jan Fridegårds minne

Håbo kommuns Fridegårdspris